Bemutatkozás

SZALAPA KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA

Címe: 8341. Szalapa, Fő u. 49., Telefon: (83) 357-534

Polgármester:            Kiss Csaba
Alpolgármester:        Czémán Imre

Jegyző:                       Bödör Endréné

Képviselő-testület:
Mike Károlyné
Molnár Adrienn
Mike Tünde


(Képen szerepel: Mike Tünde, Molnár Adrienn, Czémán Imre, Mike Károlyné,  Kiss Csaba, Bödör Endréné)

Belterület: 95 ha, külterület: 357 ha, lakások száma: 99, lakosok száma: 241 fő. A falu az Óhíd, Szalapa, Kisgörbő-Nagygörbő Körjegyzőséghez tartozik.

A falu első írásos említése 1265-ből való, ám ezt követően egészen 1430-ig nem szólnak róla a források. A településen ekkor csak nemesek éltek, birtokosai a Tekenyei, az Őri, a Fodor, a Csillag, a Forintos és a Szegedi családok voltak. A török hódoltság idején a többször lakatlanná vált. A XVIII. században is lakatlan, a birtokos nemesek a helységen kívül laknak. A hódoltság korában valószínűleg elpusztult, csak 1674-ben említik újra, Felső-Szalapa néven. Az 1770-es években a korábbi birtokosok elsősorban német zsellér telepesekkel pótolták a lakosságot. Ezt követően az aprófalu lakossága folyamatosan nőtt, egészen az 1960-as évekig. Azon kevés falvak egyike, ahol a népesség a XIX. században nem csökkent. A község főprofilja a mezőgazdaságon belül az állat-, elsősorban a szarvasmarha-tenyésztés volt. A II. világháborút követően Szalapa nagy változásokon ment át. A korábbi egyutcás településből kétutcássá fejlődött, a lakosság a mezőgazdaságról egyre inkább áttért a zalaszentgróti munkahelyekre való ingázásra. Ám eközben a település térségi szerepe is nőtt, mivel 1945-ben megnyílt általános iskolája a környékbeli települések tanulóit is fogadta, az iskola azonban később gyermekhiány és átszervezés miatt bezárt.

A települést érinti a Sümeg-Zalaegerszeg (régebben postaút) és a Jánosháza-Karmacs fontosabb mellékút. A község mind Zalaszentgrót, mind Sümeg városa felől autóbuszon jól elérhető. Vasútja nincs.

A faluból a tanulók szomszédos Óhidra és Türjére járnak iskolába. Óvodai elhelyezés Óhídon biztosított. A diákok és óvodások szállítására az intézményfenntartó autóbuszt biztosít. A községben víz-, gáz- és villanyvezeték van kiépítve. A szennyvízhálózat megépítése tervben van, települési folyékony hulladék elszállítása közszolgáltatás keretén belül megoldott. Szinte minden lakás telefonnal és műholdas TV-vel ellátott. Orvosi rendelés hetente két alkalommal helyben vehető igénybe. A falu a ZalA-KAR önkormányzati társulás tagja.

A település vállalkozások is működnek (élelmiszer bolt, italbolt, fuvarszállító, fémfeldolgozók, stb.). Az Önkormányzat a község parkosítása, szebbé tétele érdekében, minden évben virágokat, és zöld növényeket szerez be. A gyermekek részére a játszóteret alakított ki.

Az Önkormányzat
- az idősek részére klubot,
- a fiatalok részére egy felszerelt ifjúsági szobát és
- számítógépes szobát alakított ki.
- a lakosság részére könyvtárat biztosít.
- A 2005 évben átépített Közösségi ház, rendezvényeik megtartására a lakosság rendelkezésére áll.
utolsó módosítás:2016-09-07 12:45:55